Ook besparen op je energierekening?

Benieuwd naar de je eigen bespaarmogelijkheden?
Vraag een vrijblijvende offerte aan.

Vul hiervoor onderstaand formulier in.

Vul je adresgegevens in.
Vul je huidige verbruik in.
Vul je contactgegevens in.

Hoe werkt het?

Hoe werkt een zonnepaneel?

Zonnepanelen wekken energie op uit zonlicht. Dit komt doordat zonnepanelen lichtdeeltjes uit zonnestraling kunnen absorberen. De geabsorbeerde lichtdeeltjes activeren de electronen tussen verschillende lagen binnen het zonnepaneel, hierdoor ontstaat spanning en uiteindelijk electrische energie. Eigenlijk zou je dit principe kunnen vergelijken met de werking van een batterij. Net als een zonnepaneel maakt een batterij gebruik van een positief en negatief geladen zijde. Sluit je deze twee zijdes op elkaar aan dan gaan de elektronen bewegen en deze beweging is electrische stroom.

Hoe werkt een omvormer?

Zonne-energie is gelijkspanning, omdat alle huishoudens in Nederland werken met wisselspanning heb je een omvormer nodig.

Een omvormer is een elektronisch apparaat dat een bepaalde spanning naar een andere spanning kan omvormen.

De meeste omvormers werken via het volgende principe: de gelijkspanning (DC) wordt met behulp van een wisselrichter, die uit halfgeleiders in een brugschakeling bestaat, omgezet in een wisselspanning (AC). Daarna wordt de wisselspanning (AC) getransformeerd naar de gewenste spanning. Indien de ingangsspanning een wisselspanning (AC) is, dan wordt deze gelijkgericht met behulp van een diodebrug; is de gewenste uitgangsspanning een gelijkspanning (DC), dan wordt deze gelijkgericht en daarna afgevlakt met behulp van een laagdoorlaatfilter of een condensator.

Bij HoeVerduurzamen.nl werken we met verschillende type omvormers. Zo kennen we micro-omvormers en reguliere omvormers.

Soorten zonnepanelen

Er zijn verschillende soorten zonnepanelen. De meest voorkomende zijn polykristallijne (‘poly’) en monokristallijne (‘mono’) zonnepanelen. De kwaliteitsverschillen tussen de 2 soorten zijn over het algemeen klein.
Polykristallijne panelen zijn meestal blauw, en wat goedkoper dan de (meestal) zwarte monokristallijne panelen. Monokristallijne panelen bieden wel de hoogste vermogens. Maar bij gelijk vermogen en gelijke product- en vermogensgarantie, bieden polykristallijne zonnepanelen soms wat meer waar voor je geld.

Veel mensen kiezen voor monokristallijn vanwege het uiterlijk. Het is rustiger en meestal zwart, wat minder opvalt. Bij ‘all-black’ zonnepanelen zijn ook de randen en de folie aan de achterzijde van de zonnecellen zwart. Volgens velen is dat de mooiste oplossing, maar het gaat iets ten koste van het rendement.

Er zijn nog andere soorten zonnepanelen, zoals dunnefilm zonnepanelen. Deze hebben vaak net weer andere kenmerken, sommige kun je zelfs vouwen. Ze worden vooral toegepast in producten als rugzakken, tuinlampjes en rekenmachines. Voor zonnepanelen op het dak zijn ook dunnefilm-varianten beschikbaar. Het gaat dan niet om panelen op basis van silicium, maar heel andere technologiëen zoals ‘CIGS’ en ‘CdTe’.

Ligging

Zonnepanelen op het zuiden brengen het meeste op. Maar soms kun je beter een andere kant van het dak kiezen om de maximale opbrengst uit je dak te halen.

Op een plat dak passen meer panelen als ze minder schuin liggen. Dat kan ook een reden zijn om de panelen liever oost-west te leggen in plaats van op het zuiden. Dan kunnen er 2 rijen tegen elkaar aan.

Panelen die oost-west liggen brengen meer op in de ochtend en avond dan panelen op het zuiden. In de middag juist minder. De opbrengst is dan meer over de dag verspreid.

Montage

Het installeren van zonnepanelen bestaat uit twee delen:

Het plaatsen van de zonnepanelen op het dak en de montage en aansluiting van de omvormer in de meterkast.

De elektricien gaat in het huis aan de slag en de dakwerkers gaan op het dak bezig.

Bij het installeren van zonnepanelen moet bepaald worden waar de panelen precies komen te liggen en hoeveel zonnepanelen passen in de beschikbare ruimte. Ook de plek van de omvormer is belangrijk, en het aansluitwerk in de meterkast.

Er wordt een legplan gemaakt om ervoor te zorgen dat uw zonnepanelen optimaal worden geplaatst.

Zonnepanelen presteren slechter als ze te heet worden. Daarom moeten ze op een schuin dak enkele centimeters van het dak liggen, zodat een luchtstroom achter de panelen voor koeling zorgt.

Om gevaarlijke situaties en lagere opbrengsten te voorkomen moet je de zonnepanelen door een vakkundig installateur laten plaatsen.

Onderhoud

Het onderhoud van panelen kan vaak gemakkelijk met een tuinslag. Maak bij een reiniging nooit gebruik van een hogedruk reiniger. De panelen kunnen daardoor onherstelbaar beschadigd raken. Wij raden aan om de zonnepanelen minimaal 1 keer per jaar te laten reinigen door een professioneel bedrijf.

De kosten zitten vaak in een onderhoudscontract.

Er wordt namelijk geadviseerd om het technische onderhoud 1 keer per 4 jaar uit te laten voeren door je leverancier.

Voor- en nadelen zonnepanelen

Voordelen

Geld besparen en verdienen

In eerste instantie ga je geld besparen op de energierekening, omdat je zelf opgewekte zonne-energie niet hoeft af te rekenen bij je energieleverancier. Op termijn leveren zonnepanelen geld op.
Met zonnepanelen kan het voorkomen dat je méér energie opwekt dan je verbruikt. Je kunt teveel opgewekte energie tegen een vergoeding terug laten stromen in het elektriciteitsnet of gaan opslaan in een thuisbatterij.

De vergoeding verschilt per energieleverancier. Het is dus verstandig om, als je zonnepanelen overweegt, na te gaan wat de voorwaarden voor teruglevering van zonne-energie bij je huidige leverancier zijn.

Waardestijging van je woning

Wanneer je een zonnepaneleninstallatie op je dak hebt liggen en je wilt je huis verkopen, dan voegen de geplaatste zonnepanelen extra waarde aan je woning toe. Onder andere omdat de maandlasten voor de volgende bewoner lager zijn. Daarnaast is een zonnepaneleninstallatie gunstig voor het energielabel van je woning. Zonnepanelen zorgen voor een lager energielabel wat dus een hogere waarde van de woning betekenen.

Onafhankelijkheid van leveranciers

Je wekt zelf energie op en daarmee wordt je onafhankelijker van je energieleverancier. De zon zorgt immers dat je apparaten in huis het doen. Dus waar heb je een energieleverancier dan nog voor nodig. Wanneer je minder of evenveel opwekt dan verbruikt, is de vergoeding van een energieleverancier gelijk aan de kWh-prijs, inclusief BTW en energiebelasting.

Duurzame groene stroom

Wanneer je zonnepanelen zijn geïnstalleerd, weet je zeker dat de stroom die je opwekt en gebruikt dus ook echt groene stroom is. Je bent duurzaam bezig en draagt bij aan het milieu. Je gebruikt dan geen stroom waarbij co2 word uitgestoten.

Nadelen

Redelijk lange terugverdientijd

De kosten van zonnepanelen worden bepaald door het aantal, de kwaliteit en de installatiekosten van de zonnepanelen. Tegenwoordig is de gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen ongeveer 6 tot 8 jaar. Dit is langer dan bijvoorbeeld spouwmuurisolatie. Het is vaak een hoger investeringsbedrag.

Meterkast aanpassen en eventueel meer ruimte in uw woning creëren

In de meeste gevallen (bij 3 panelen of meer) moet de meterkast aangepast worden. Dit hoeft u niet zelf te regelen. Dit doet de installateur vaak voor u. De omvormer, het hart van de installatie, wordt vaak geplaatst in dezelfde ruimte als de CV ketel. Zorg ervoor dat er genoeg plaats is in uw woning.

Uitstraling woning

Hier zijn de meningen over verdeeld. Een zonnepaneel was vroeger voornamelijk blauw. Tegenwoordig worden er voornamelijk zwarte zonnepanelen gebruikt. Echter blijft het een kwestie van smaak.
Als u vind dat de zonnepanelen de uitstraling van uw woning verpesten kunt u overwegen om de zonnepanelen aan de achter kant van uw huis te plaatsen als dat mogelijk is. Houd hier wel rekening mee met de ligging van het huis en het dag licht dat de zonnepanelen op zich krijgen.

Veelgestelde vragen

Er zijn geen landelijke subsidies voor zonnepanelen. Wel zijn er verschillende financiële regelingen die het voor jou eenvoudiger maken om te gaan verduurzamen. Zo hebben sommige gemeenten eigen subsidieregelingen. De btw over je investering kun je wel terugvragen. Dat scheelt al 21%.
Veel banken hebben daarnaast speciale hypotheken om investeringen in duurzaamheid te financieren.

Van zonnepanelen verwacht je een lange levensduur zonder defecten.

Zonnepanelen die in Nederland verkocht worden, moeten gecertificeerd zijn. Ze hebben dan bijvoorbeeld een ‘TüV-keurmerk’. De testen die bij zo’n keurmerk horen, moeten vooral productfouten in de eerste jaren van de levensduur uitsluiten. Je mag er dus vanuit gaan dat uw panelen de eerste jaren zonder problemen werken. En dat het vermogen klopt.

Een certificaat zegt alleen minder over de goede werking na bijvoorbeeld 10 jaar. Bij minder goed gemaakte panelen kunnen na zo’n lange tijd problemen optreden. Kies daarom voor een betrouwbare leverancier en voor producten met een goede en lange garantie. Als alles dan goed is gaat een zonnepaneel gemiddeld 25 tot 30 jaar mee.

Wanneer je zonnepanelen meer stroom opleveren dan je verbruikt, lever je de stroom terug aan het energienet. De stroom die je terug levert worden van je energierekening afgetrokken. Als je in totaal meer stroom terug levert dan je afneemt, dan ontvang je daar een vergoeding voor. Per energieleverancier zij de prijzen voor deze vergoeding anders. Het is daarom verstandig om bij het overstappen te kijken naar de tarieven die je voor het terugleveren ontvangt.

Als je toestemming hebt van de verhuurder, kun je zonnepanelen laten installeren.
Het is belangrijk om onderling duidelijke afspraken te maken. Denk aan afspraken over eigendom, kosten en baten, verzekeringen en onderhoud.

Je kunt op bijna alle daken zonnepanelen plaatsen. Het belangrijkste is dat het dak in goede staat is. Het dak moet zo’n 50 kg per vierkante meter kunnen dragen. De meeste daken zijn berekend op minimaal 63 kg per vierkante meter.
Een dak is niet geschikt voor zonnepanelen als er relatief veel schaduw op valt, bijvoorbeeld door omringende bomen of een dakkapel.

Je kunt bij een plat dak iets minder dan de helft van het aantal zonnepanelen kwijt dan bij een schuin dak met dezelfde oppervlakte. Een voordeel van een plat dak is wel dat je de panelen altijd in de meest ideale richting kunt plaatsen.

De opbrengst van zonnepanelen is de hoeveelheid stroom die een zonnepaneel opwekt. Ofwel: de zonnepanelen opbrengst is de hoeveelheid kilowattuur elektriciteit (kWh) wat een zonnepaneel oplevert. De opbrengst van zonnepanelen hangt samen met het vermogen. Het vermogen van een zonnepaneel wordt uitgedrukt in Wattpiek. Hoe groter het vermogen, hoe hoger de opbrengst van het zonnepaneel.

De waarde van een huis is afhankelijk van verschillende factoren. De aanwezigheid van zonnepanelen bij een eventuele toekomstige verkoop is een positief element en kan van invloed zijn op de waarde.

Als je zonnepanelen gaat vergelijken, is het goed om op een aantal zaken te letten. Bijvoorbeeld de afmetingen van de zonnepanelen en hoe lang de garantie is op de zonnepanelen. Zo maak je een goede keuze.

De zonnepanelen zijn bevestigd aan het dak. Deze wordt daardoor standaard meeverzekerd in je opstalverzekering. Je dient, na de installatie, dit nog wel bij de verzekeringsmaatschappij door te geven. Je verzekert dan tegen schade door storm, brand, hagel, bliksem en diefstal.

Offerte aanvragen

Waar wil je een offerte voor ontvangen?