Zonnepanelen die richting het zuiden zijn gericht leveren het hoogste rendement. In sommige gevallen is het beter om te kiezen voor een oost-west opstelling van de zonnepanelen. Er worden dan een aantal zonnepanelen gericht op het oosten en een aantal op het westen.

Hieronder enkele voordelen van een oost-west opstelling.

Verhoogde energieopbrengst

Met een oost-west opstelling kunnen zonnepanelen zonlicht opvangen vanaf het moment dat de zon opkomt tot het moment dat deze ondergaat. Dit betekent dat de panelen gedurende de dag constant energie produceren, in plaats van alleen tijdens piekuren zoals bij een zuidelijke opstelling. Dit kan leiden tot een verhoogde energieopbrengst en lagere energierekeningen.

Optimale benutting van het dakoppervlak

Met een oost-west opstelling kan het dakoppervlak optimaal benut worden, omdat zonnepanelen in meerdere richtingen geplaatst kunnen worden. Dit is vooral handig op daken met beperkte ruimte.

Langere levensduur van de panelen

Zonnepanelen in een oost-west opstelling hebben over het algemeen een langere levensduur dan panelen die in een zuidelijke opstelling staan. Dit komt doordat de panelen gedurende de dag minder blootgesteld worden aan extreme temperaturen en zonnestraling. Dit kan leiden tot minder vervorming en veroudering van de materialen van de panelen.

Betere prestaties tijdens bewolkte dagen

Omdat een oost-west opstelling de hele dag door zonlicht kan opvangen, presteren zonnepanelen in dit type opstelling over het algemeen beter tijdens bewolkte dagen. Dit komt doordat er meer diffuus licht beschikbaar is dat door de panelen opgevangen kan worden.

Minder schaduwproblemen

Bij een oost-west opstelling zorgen zonnepanelen niet voor schaduwproblemen bij elkaar. Dit komt doordat de zonnepanelen in rijen naast elkaar geplaatst worden, waardoor ze elkaar niet overschaduwen.