Wat is het?

Wat is Geëxpandeerde polystyreen (EPS) isolatie?

Geëxpandeerd polystyreen (EPS) isolatie is een isolatiemateriaal dat wordt gemaakt van polystyreenschuim.

Het materiaal wordt gevormd door kleine polystyreenparels te verwarmen en te laten uitzetten, waardoor er een lichtgewicht, isolerende plaat ontstaat.

EPS dakisolatie is verkrijgbaar in verschillende diktes en dichtheden en wordt vaak gebruikt als isolatiemateriaal voor platte daken, omdat het eenvoudig op maat kan worden gesneden en geplaatst. EPS dakisolatie heeft een aantal voordelen, waaronder een hoge isolatiewaarde en een relatief lage kostprijs. Bovendien is het materiaal licht van gewicht, wat de installatie eenvoudiger maakt en het dak niet extra hoeft te worden belast.

EPS dakisolatie is ook bestand tegen vocht en rot, waardoor het een duurzame en betrouwbare keuze is voor dakisolatie.

Een nadeel van EPS dakisolatie is dat het materiaal gevoelig is voor brand en daarom niet geschikt is voor gebruik in gebouwen met een hoog brandrisico. Ook kan het materiaal gevoelig zijn voor vervorming onder invloed van langdurige druk, wat kan leiden tot vervorming van het dakoppervlak.

EPS_Vloerisolatie

Hoe installeer je geëxpandeerd polystyreen (EPS) isolatie?

De installatie van geëxpandeerd polystyreen (EPS) dakisolatie is relatief eenvoudig en kan worden uitgevoerd door een professionele dakdekker. Zo installeer je EPS.

Controleer of het dakoppervlak schoon en droog is voordat u begint met de installatie. Dit helpt om een goede hechting tussen de dakbedekking en de isolatie te garanderen.

Snijd de EPS isolatieplaten op maat zodat ze precies passen op het dakoppervlak. Dit kan worden gedaan met een scherp mes of een speciale snijder.

Breng een laag lijm aan op het dakoppervlak met behulp van een geschikte lijm die is ontworpen voor het verlijmen van EPS. Zorg ervoor dat de lijm gelijkmatig over het oppervlak wordt verdeeld.

Plaats de EPS isolatieplaten op het dakoppervlak en druk ze stevig aan om ervoor te zorgen dat ze goed hechten aan de lijm en het dakoppervlak.

Zorg ervoor dat er geen kieren of openingen zijn tussen de EPS isolatieplaten en rond de randen van het dakoppervlak.

Breng een tweede laag lijm aan op de isolatieplaten voordat u de dakbedekking aanbrengt om ervoor te zorgen dat deze stevig op zijn plaats blijft zitten.

Plaats de dakbedekking over de isolatieplaten en zorg ervoor dat deze goed is uitgelijnd en strak wordt aangebracht.

Onderhoud

EPS isolatie (geëxpandeerd polystyreen isolatie) heeft weinig onderhoud nodig als er eventueel onderhoud nodig is zijn hier een paar tips.

Controleer regelmatig de EPS isolatie om te zien of er beschadigingen zijn

Zoals scheuren of gaten. Als je beschadigingen aantreft, moet je deze zo snel mogelijk repareren of vervangen om te voorkomen dat warmte of koude lucht verloren gaat.

Houd de isolatie vrij

Leg geen materialen op de isolatie wat ervoor kan zorgen dat de isolatie beschadigt.

Eventuele bescherming tegen UV-straling

Geëxpandeerd polystyreen is bestendig tegen de UV-componenten van het zonlicht. maar Bij langdurige buitenopslag kan er eventueel verduring plaatsvinden, maar deze is slechts oppervlakkig. Deze beperkte verduring kan afgeborsteld worden, waarna de steenstrips gewoon gelijmd kunnen worden tegen de isolatieplaten.

Vervormen

EPS is een relatief gezien zeer sterk isolatiemateriaal. Omdat het behoorlijk elastisch is en toch stabiel blijft, heeft het materiaal een hoog schokabsorberend vermogen. Het is een hardschuim met een gesloten celstructuur, dus bij zware impact zal de EPS vervormen. als de EPS vervormt moet u dat zo snel mogelijk repareren.

Dit zijn een paar eventuele onderhoudstips maar voor het grootste gedeelte is EPS onderhoudsvrij en hoeft en vrijwel niks aan gedaan te worden.

Voor- en nadelen Geëxpandeerde Polystyreen (EPS)

Voordelen

Hoge isolatiewaarde

EPS dakisolatie heeft een hoge isolatiewaarde, wat betekent dat het goed in staat is om warmte vast te houden en kou buiten te houden. Dit kan helpen om de energiekosten te verlagen en het comfort in huis te verbeteren.

Waterbestendig

EPS dakisolatie is waterbestendig, wat betekent dat het water afstoot en niet wordt aangetast door vocht. Dit maakt het een ideale keuze voor dakisolatie, omdat het de levensduur van het dak kan verlengen en de kans op schimmelvorming kan verminderen.

Lichtgewicht

EPS dakisolatie is licht van gewicht, wat het gemakkelijk maakt om te hanteren en te installeren. Dit kan de installatietijd en -kosten verminderen en het is ook gemakkelijker om het materiaal op het dak te plaatsen zonder dat er extra structurele ondersteuning nodig is.

Duurzaam

EPS dakisolatie is duurzaam en kan tientallen jaren meegaan zonder de isolatiewaarde te verliezen. Het is ook 100% recyclebaar, wat betekent dat het opnieuw kan worden gebruikt aan het einde van de levensduur.

Veiligheid

EPS dakisolatie is brandvertragend en zal niet bijdragen aan de verspreiding van vuur. Dit kan helpen om de veiligheid van de bewoners van het gebouw te verhogen en de schade bij een brand te beperken.

Nadelen

Brandgevoeligheid

EPS is een brandbaar materiaal en kan bij blootstelling aan vuur smelten en bijdragen aan de verspreiding van brand. Het is belangrijk om te zorgen voor voldoende brandveiligheidsmaatregelen bij het gebruik van EPS isolatie.

Milieueffecten

De productie van EPS vereist het gebruik van fossiele brandstoffen en kan bijdragen aan lucht- en watervervuiling.

Naden en kieren

EPS isolatieplaten hebben als grootste nadeel dat er naden en kieren ontstaan tussen de platen.

Kleine Gevoeligheid voor Uv-straling

hele Langdurige blootstelling aan Uv-straling kan de isolatiewaarde van EPS verminderen en het materiaal kan verkleuren en verbrokkelen als er niks aan gedaan wordt.

minder flexibel

EPS isolatie is minder flexibel dan andere soorten isolatie en hierdoor worden mogelijk kleine hoekjes niet goed afgedicht.

Veelgestelde vragen

EPS isolatie is gemaakt van geëxpandeerd polystyreen (EPS), een lichtgewicht en isolerend materiaal. EPS dakisolatie wordt op het dak geplaatst om warmte vast te houden en kou buiten te houden. EPS dakisolatie werkt door het verminderen van de warmtestroom van het dak naar binnen en andersom.

EPS isolatie heeft verschillende voordelen ten opzichte van andere soorten dakisolatie, zoals het feit dat het licht van gewicht is, waterbestendig, duurzaam, veilig en een hoge isolatiewaarde heeft. Het is ook gemakkelijk te installeren en heeft een lange levensduur.

EPS isolatie kan op verschillende manieren worden geïnstalleerd, afhankelijk van het type dak en de dakbedekking. Meestal wordt EPS isolatie op maat gemaakt en op het dak geplaatst tussen de dakspanten. Het kan worden vastgezet met lijm of mechanische bevestigingen. Het is belangrijk om de installatie-instructies van de fabrikant te volgen en professionele hulp te vragen als dat nodig is.

EPS isolatie is veilig voor de gezondheid en het milieu. Het is niet-toxisch en vrij van schadelijke chemicaliën. Het is ook volledig recyclebaar en kan worden gerecycled aan het einde van de levensduur.

De kosten van EPS isolatie kunnen variëren afhankelijk van de grootte van het project en de specifieke eisen. Over het algemeen is EPS isolatie relatief goedkoop in vergelijking met andere soorten isolatie`s. Het exacte bedrag dat u kunt besparen op uw energierekening hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte van uw huis, de locatie en het type verwarmingssysteem. In het algemeen kan EPS dakisolatie helpen

Offerte aanvragen

Waar wil je een offerte voor ontvangen?