Wat is het?

Wat is Geëxtrudeerd polystyreen (XPS)?

Geëxtrudeerd polystyreen (XPS) is een isolatiemateriaal dat wordt geproduceerd door polystyreenkorrels onder hoge druk en temperatuur door een matrijs te persen en uit te rekken (of te extruderen) tot platen of panelen van verschillende diktes en dichtheden. Het resultaat is een dicht, hard en glad materiaal met een hoge druksterkte en een laag vochtopname.

XPS-isolatieplaten-plat-dak

Hoe installeer je geëxtrudeerd polystyreen (XPS)?

De installatie van geëxtrudeerd polystyreen (XPS) isolatiepanelen vereist enige kennis en ervaring, maar het is relatief eenvoudig en kan door een ervaren doe-het-zelver worden uitgevoerd.

Zorg ervoor dat de te isoleren oppervlakken droog, schoon en vrij van stof en vuil zijn. Leg de panelen op de vloer om te acclimatiseren voordat je ze installeert.

Meet en snijd de panelen: Meet de lengte en breedte van het te isoleren oppervlak en snijd de XPS-panelen op maat met behulp van een snijmes of cirkelzaag.

Plaats de panelen: Plaats de panelen in een verspringend patroon, zodat de naden van de panelen niet op één lijn liggen. Zorg ervoor dat de panelen strak tegen elkaar aan liggen en snijd panelen bij waar nodig om een naadloze pasvorm te creëren.

Bevestiging: Bevestig de panelen aan het oppervlak met een speciale lijm of tape voor XPS-panelen. Breng de lijm of tape aan op de randen van de panelen en plaats ze op hun plaats. Druk de panelen stevig aan om een goede hechting te garanderen.

Afwerking: Afhankelijk van de toepassing kan er een afwerkingslaag worden aangebracht over de XPS-panelen, zoals gipsplaat, stucwerk of een andere afwerkingsmateriaal.

Onderhoud

XPS (Extruded Polystyrene Foam) is een veelgebruikt materiaal voor isolatie van gebouwen, omdat het een hoge thermische weerstand heeft en vochtbestendig is. Het onderhoud van XPS is relatief eenvoudig en vereist weinig inspanning. Hieronder vind je enkele tips voor het onderhoud van XPS.

Houd het oppervlak schoon

Zorg ervoor dat het oppervlak van de XPS-isolatie schoon is. Verwijder eventueel vuil of stof met een zachte borstel of stofzuiger. Vermijd het gebruik van harde borstels of reinigingsmiddelen die de isolatie kunnen beschadigen.

Voorkom schade 

Vermijd het plaatsen van zware objecten op de XPS-isolatie, omdat dit de isolatie kan samendrukken of beschadigen. Ook scherpe voorwerpen of gereedschappen kunnen de isolatie beschadigen, dus wees voorzichtig bij het werken in de buurt van de isolatie.

Repareer eventuele beschadigingen 

Als er kleine beschadigingen zijn aan de XPS-isolatie, zoals scheuren of deuken, dan kun je deze repareren met behulp van een reparatiekit voor XPS. Deze kits zijn verkrijgbaar bij de meeste bouwmarkten.

Controleer op vochtproblemen

XPS-isolatie is vochtbestendig, maar het is nog steeds belangrijk om regelmatig te controleren op vochtproblemen in de buurt van de isolatie. Als er vochtproblemen zijn, dan moeten deze worden opgelost voordat de isolatie wordt vervangen.

Over het algemeen vereist XPS-isolatie weinig onderhoud, maar door regelmatig te controleren op eventuele beschadigingen of vochtproblemen, kun je ervoor zorgen dat de isolatie zijn thermische eigenschappen behoudt en langer meegaat.

Voordelen

Uitstekende thermische isolatie

XPS heeft een hoge isolatiewaarde, wat betekent dat het warmteverlies door de geïsoleerde oppervlakken minimaliseert en de energie-efficiëntie van het gebouw verbetert.

Hoge druksterkte

XPS heeft een hoge mechanische sterkte en is bestand tegen vervorming en compressie. Daarom is het een uitstekend materiaal voor toepassingen die zware belasting vereisen, zoals vloeren en daken.

Bestand tegen vocht en rot

XPS heeft een gesloten celstructuur die vocht niet opneemt. Hierdoor blijft de isolatiewaarde behouden en voorkomt het dat er schimmels of bacteriën in de isolatie groeien.

Langdurige prestaties

XPS is een duurzaam materiaal dat niet snel veroudert of afbreekt. Het behoudt zijn isolatieprestaties en kan decennia lang meegaan zonder dat het vervangen hoeft te worden.

Brandvertragend

XPS is een brandvertragend materiaal en voldoet aan de Europese brandclassificatie Bs2d0, wat betekent dat het bijdraagt aan de brandveiligheid van het gebouw.

Nadelen

Milieukwesties

hoewel XPS recyclebaar is, is het productieproces ervan relatief vervuilend en vereist het fossiele brandstoffen. Daarom kan het gebruik van XPS bijdragen aan de uitstoot van broeikasgassen en de klimaatverandering.

Kosten 

XPS is over het algemeen duurder dan sommige andere isolatiematerialen, zoals glasvezel of cellulose. Daarom kan het gebruik van XPS leiden tot hogere kosten voor isolatieprojecten.

Niet geschikt voor bepaalde toepassingen 

vanwege de hoge druksterkte kan XPS niet worden gebruikt op gebogen oppervlakken of voor isolatie van gebieden waar buigzaamheid vereist is.

Kwetsbaar voor uv-straling 

als XPS wordt blootgesteld aan direct zonlicht of uv-straling, kan het na verloop van tijd verzwakken en afbreken Daarom zijn XPS platen ook geen goede isolatie voor platte daken.

Brandbaarheid

XPS-isolatie is brandbaar en kan bij verbranding giftige gassen en rook produceren. Daarom moet het correct worden geïnstalleerd en moet de juiste brandbescherming worden toegepast.

 

Veelgestelde vragen

Geëxtrudeerd polystyreen is een type isolatiemateriaal dat wordt gemaakt van polystyreenkorrels die worden samengeperst en geëxtrudeerd tot panelen met een hoge dichtheid. Het wordt vaak gebruikt voor isolatie van vloeren, muren en daken.

XPS werkt als isolatiemateriaal door de lucht in zijn gesloten celstructuur op te sluiten, waardoor de warmteoverdracht wordt beperkt. Het heeft een hoge druksterkte en kan worden gebruikt op oppervlakken die onderhevig zijn aan zware belasting.

XPS heeft verschillende voordelen als isolatiemateriaal. Het is duurzaam, vochtbestendig, sterk, heeft een hoge isolatiewaarde en kan in verschillende vormen worden geproduceerd. XPS-panelen zijn gemakkelijk te installeren en hebben een lange levensduur.

XPS wordt vaak gebruikt voor isolatie van vloeren, muren, daken en funderingen. Het kan ook worden gebruikt als ondergrond voor vloeren en als isolatiemateriaal voor leidingen.

XPS is duurzaam en heeft een lange levensduur, waardoor het een goede investering is voor isolatieprojecten op de lange termijn. Het kan ook worden gerecycled en hergebruikt, waardoor het een milieuvriendelijkere keuze is dan sommige andere isolatiematerialen.

Offerte aanvragen

Waar wil je een offerte voor ontvangen?