Een optimizer wordt gebruikt om de opbrengst van elk afzonderlijk zonnepaneel te maximaliseren. Dit wordt gedaan door de stroom- en spanningsniveaus van elk zonnepaneel te optimaliseren om de maximale hoeveelheid energie te produceren, ongeacht de schaduw of de verschillende niveaus van veroudering van elk paneel.

Een optimizer in zonnepanelen werkt door het monitoren van de prestaties van elk paneel en het aanpassen van de stroom- en spanningsniveaus om de maximale energieproductie te bereiken. Dit wordt gedaan met behulp van een micro-omvormer of power optimizer die tussen elk paneel en de centrale omvormer wordt geïnstalleerd.

De micro-omvormer of power optimizer meet de spanning en stroom van elk afzonderlijk paneel en optimaliseert deze om de beste prestaties te behalen. Dit betekent dat zelfs als een paneel in de schaduw ligt, de optimizer de stroom- en spanningsniveaus van de andere panelen kan aanpassen om de totale energieproductie te maximaliseren.

Optimizers in zonnepanelen kunnen ook de prestaties van het systeem monitoren en waarschuwen voor eventuele storingen of problemen. Dit kan helpen om onderhoudskosten te verminderen en de levensduur van het systeem te verlengen.