Wat is het?

Wat zijn houtvezelplaten?

Houtvezelplaten zijn een soort bouwmateriaal dat wordt gemaakt van samengeperste houtvezels. Ze worden vaak gebruikt als isolatie- of afwerkingsmateriaal voor wanden, daken en vloeren. Houtvezelplaten zijn milieuvriendelijk omdat ze worden geproduceerd uit duurzaam geoogst hout en zijn biologisch afbreekbaar aan het einde van hun levensduur. Bovendien hebben ze goede akoestische eigenschappen en kunnen ze geluidsisolatie bieden.

houtvezelplaten isolatie

Hoe installeer je houtvezelplaten?

Het installeren van houtvezelplaten vereist over het algemeen een zekere mate van technische kennis en vaardigheid, maar het is niet per se nodig om een professional in te schakelen om de installatie te doen. Als je handig bent en ervaring hebt met isolatie-installatie, dan kun je overwegen om het zelf te doen. Het is echter belangrijk om de installatie-instructies zorgvuldig te volgen en de juiste veiligheidsmaatregelen te nemen, zoals het dragen van beschermende kleding en ademhalingsbescherming.

Meet de oppervlakte waarop je de houtvezelplaten wilt installeren en markeer de afmetingen op de platen met een potlood.

Zaag de platen op maat met een decoupeerzaag of cirkelzaag.

Plaats de platen op de oppervlakte en zorg ervoor dat ze goed passen en vlak zijn.

Bevestig de platen met schroeven op de oppervlakte. Zorg ervoor dat de schroeven niet te diep worden ingedraaid, anders kunnen ze de platen beschadigen.

Als je houtvezelplaten gebruikt voor wand- of dakisolatie, installeer dan eerst een dampscherm voordat je de platen aanbrengt.

Als je houtvezelplaten gebruikt als afwerking voor een wand of plafond, bevestig ze dan aan latten of profielen voor extra stevigheid.

Het is belangrijk om de specifieke instructies van de fabrikant te volgen bij het installeren van houtvezelplaten. Dit kan variëren afhankelijk van het type plaat en de toepassing.

Onderhoud

Er is nauwelijks tot geen onderhoud nodig voor houtvezelplaten isolatie want houtvezelplaten vergaan niet en kan bovendien telkens opnieuw gebruikt worden. het is een onderhoudsvrij isolatie materiaal het enige wat je kan doen aan onderhoud is controleren of de isolatie nog helemaal top in orde is. de houtvezelplaten controleren is dus het enige onderhoud dat je hebt bij houtvezelplatenisolatie.

Voor- en nadelen houtvezelplaten

Voordelen

Milieuvriendelijk 

Houtvezelplaten zijn gemaakt van hernieuwbare bronnen en zijn biologisch afbreekbaar, waardoor ze een milieuvriendelijke optie zijn.

Geluidsisolatie 

Houtvezelplaten hebben goede akoestische eigenschappen en kunnen helpen bij het verminderen van geluidsoverlast.

Ademend vermogen 

Houtvezelplaten hebben een hoog ademend vermogen, waardoor ze vocht kunnen reguleren en bijdragen aan een gezond binnenklimaat.

Brandwerend 

Houtvezelplaten zijn van nature brandvertragend, waardoor ze veiliger zijn dan sommige andere isolatiematerialen.

Stevig

Houtvezelplaten zijn stevig en duurzaam, waardoor ze een goede optie zijn voor constructietoepassingen.

 

Nadelen

Duurder

Houtvezelplaten zijn over het algemeen duurder dan sommige andere isolatiematerialen.

Minder goede isolatie waarde

in vergelijking met andere isolatie materialen zijn houtvezel platen minder goed isolerend.

Gevoelig voor insecten 

Houtvezelplaten kunnen gevoelig zijn voor aantasting door insecten en moeten worden behandeld om dit te voorkomen.

Niet geschikt voor alle toepassingen 

Houtvezelplaten zijn niet geschikt voor alle toepassingen en kunnen bijvoorbeeld niet worden gebruikt als isolatie voor kelders of funderingen.

Dikte

Houtvezelplaten kunnen dikker zijn dan sommige andere isolatiematerialen, waardoor er mogelijk extra ruimte nodig is om ze te installeren.

Veelgestelde vragen

Houtvezelplaten zijn gemaakt van geperste houtvezels en worden voornamelijk gebruikt als thermische isolatie voor wanden, daken en vloeren. Ze zijn duurzaam, recyclebaar en bieden uitstekende thermische prestaties. Het belangrijkste verschil tussen houtvezelplaten en andere soorten isolatiemateriaal is dat ze gemaakt zijn van houtvezels in plaats van synthetische materialen.

Ja, houtvezelplaten kunnen vocht opnemen. Het is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat ze goed worden geïnstalleerd en dat er voldoende dampremmende maatregelen worden genomen om vochtproblemen te voorkomen.

Ja, houtvezelplaten hebben uitstekende akoestische isolatie-eigenschappen. Ze absorberen geluidstrillingen en verminderen de geluidsoverdracht tussen ruimtes.

Houtvezelplaten hebben een hoge weerstand tegen vuur en vlamverspreiding. Ze zijn geclassificeerd als brandklasse B-s1,d0 volgens de Europese normen.

Houtvezelplaten zijn geschikt voor zowel nieuwbouw als renovatieprojecten en kunnen worden gebruikt in zowel residentiële als commerciële gebouwen. Het is echter belangrijk om rekening te houden met de specifieke isolatiebehoeften van elk gebouw en ervoor te zorgen dat de houtvezelplaten op de juiste manier worden geïnstalleerd.

Offerte aanvragen

Waar wil je een offerte voor ontvangen?