Wat is het?

Wat is polyurethaan (PUR)?

Polyurethaan (PUR) is een thermohardend polymeer dat wordt gebruikt als isolatiemateriaal. Het wordt gemaakt door een reactie tussen isocyanaten en polyolen. Het resultaat is een materiaal met een gesloten celstructuur, waardoor het een goede isolator is. PUR-isolatie kan in verschillende vormen worden geproduceerd, zoals platen, schuim en spuitisolatie, en wordt vaak gebruikt voor isolatie van muren, vloeren en daken. Het heeft een hoge isolatiewaarde en kan dunner worden aangebracht dan sommige andere isolatiematerialen, terwijl het toch een hoge thermische efficiëntie behoudt. Bovendien is het ook een licht materiaal en kan het worden aangebracht zonder veel constructieve aanpassingen te maken.

Het is belangrijk Om goede voorzorgsmaatregelen te nemen omdat Tijdens het productieproces chemische stoffen worden gebruikt om PUR te maken, zoals isocyanaten, die bij inademing schadelijk kunnen zijn. Bij het aanbrengen van PUR-isolatie moeten installateurs de juiste beschermingsmiddelen dragen, zoals ademhalingsapparatuur en handschoenen, om zichzelf te beschermen tegen de chemicaliën die bij het aanbrengen vrijkomen. Daarom is het goed om na te denken of het voor je situatie wel handig is om PUR isolatie aan te schaffen bijvoorbeeld als je kinderen hebt. Na de installatie van PUR-isolatie is het volledig uitgehard en geeft het geen schadelijke dampen meer af.  Het is daarom belangrijk om tijdens de installatie de veiligheidsvoorschriften te volgen en de ruimte goed te ventileren.

PUR-Isolatie

Hoe installeer je polyurethaan (PUR)?

Polyurethaan (PUR) isolatie kan op verschillende manieren worden geïnstalleerd, afhankelijk van de toepassing en de vorm van het isolatiemateriaal.

PUR-platen: PUR-platen kunnen op maat worden gesneden en rechtstreeks op de muur, vloer of dak worden bevestigd met lijm of mechanische bevestigingen.

PUR-schuim: PUR-schuim kan worden aangebracht met behulp van een spuitapparaat en wordt vaak gebruikt om gaten en kieren op te vullen of om isolatie aan te brengen op moeilijk bereikbare plaatsen. Het schuim expandeert na het aanbrengen en vult de ruimte op.

Spuitisolatie: PUR kan ook in de vorm van spuitisolatie worden geïnstalleerd. Hierbij wordt het schuim via een spuitpistool direct op de oppervlakte gespoten. De installateur kan de dikte van de isolatie en de vorm van de toepassing aanpassen door middel van spuitmonden.

Het is belangrijk om goede voorzorgsmaatregelen te treffen omdat, bij het spuiten van het materiaal isocyanaat vrijkomt daarom wordt het aangeraden om het door een professional te laten instraleren.

Onderhoud

PUR (Polyurethaan) is een veelgebruikt materiaal voor isolatie van gebouwen vanwege de hoge thermische weerstand en uitstekende vochtbestendigheid. Het onderhoud van PUR-isolatie is relatief eenvoudig en vereist weinig inspanning. Hieronder vind je enkele tips voor het onderhoud van PUR.

Houd het oppervlak schoon 

Zorg ervoor dat het oppervlak van de PUR-isolatie schoon is. Verwijder eventueel vuil of stof met een zachte borstel of stofzuiger. Vermijd het gebruik van harde borstels of reinigingsmiddelen die de isolatie kunnen beschadigen.

Voorkom schade

Vermijd het plaatsen van zware objecten op de PUR-isolatie, omdat dit de isolatie kan samendrukken of beschadigen. Ook scherpe voorwerpen of gereedschappen kunnen de isolatie beschadigen, dus wees voorzichtig bij het werken in de buurt van de isolatie.

Repereer eventuele beschadigingen

Als er kleine beschadigingen zijn aan de PUR-isolatie, zoals scheuren of deuken, dan kun je deze repareren met behulp van een reparatiekit voor PUR. Deze kits zijn verkrijgbaar bij de meeste bouwmarkten.

Controleer op vochtproblemen 

Hoewel PUR-isolatie uitstekend bestand is tegen vocht, is het nog steeds belangrijk om regelmatig te controleren op vochtproblemen in de buurt van de isolatie. Als er vochtproblemen zijn, dan moeten deze worden opgelost voordat de isolatie wordt vervangen.

Over het algemeen vereist PUR-isolatie weinig onderhoud, maar door regelmatig te controleren op eventuele beschadigingen of vochtproblemen, kun je ervoor zorgen dat de isolatie zijn thermische eigenschappen behoudt en langer meegaat.

Voor- en nadelen polyurethaan (PUR)

Voordelen

Hoge isolatiewaarde 

PUR heeft een hoge isolatiewaarde per dikte, wat betekent dat het een zeer efficiënte isolator is.

Naadloos 

PUR-isolatie kan naadloos worden aangebracht, waardoor er geen koudebruggen ontstaan. Dit zorgt voor een betere thermische prestatie van het gebouw en kan leiden tot lagere energiekosten.

Waterafstotend 

PUR is waterafstotend, waardoor het goed geschikt is voor toepassingen in vochtige omgevingen, zoals kelders en daken.

Brandveilig 

PUR-isolatie is brandveilig en kan de brandwerendheid van een gebouw verbeteren.

Ruimtebesparend 

PUR-isolatie heeft een hoge isolatiewaarde per dikte, waardoor het minder ruimte in beslag neemt dan sommige andere isolatiematerialen.

Nadelen

Kosten 

PUR-isolatie is over het algemeen duurder dan sommige andere isolatiematerialen, waardoor het niet voor alle budgetten geschikt is.

Gezondheidsrisico’s 

Bij de installatie van PUR-isolatie komt isocyanaat vrij, wat kan leiden tot irritatie van de ogen, huid en luchtwegen. Daarom is het goed om na te denken of het wel handig is in jouw situatie dat je PUR isolatie neemt en het is belangrijk om de veiligheidsvoorschriften te volgen en persoonlijke beschermingsmiddelen te gebruiken tijdens het installatieproces.

Milieueffecten

De productie van PUR-isolatie kan milieueffecten hebben vanwege het gebruik van aardolieproducten en de productie van broeikasgassen tijdens de productie.

Minder milieuvriendelijk

PUR-isolatie is minder milieuvriendelijk dan sommige andere isolatiematerialen, zoals gerecyclede cellulose-isolatie of schapenwol

Chemisch product

PUR bestaat uit Polyol en Isocyanaat, dit zijn chemische producten en het mengen van deze stoffen resulteert in een chemische reactie. Deze chemische reactie vindt pas plaats op locatie, in uw huis. 

Veelgestelde vragen

Over het algemeen is PUR-isolatie duurder dan sommige andere isolatiematerialen, zoals glaswol of minerale wol. maar het is minder duurzamer dan bijvoorbeeld cellulose-isolatie. Dit komt omdat het isolatiemateriaal zelf duurder is en het installatieproces gespecialiseerde apparatuur vereist.

Het installatieproces van PUR-isolatie vereist de juiste voorzorgsmaatregelen, omdat bij het spuiten van het materiaal isocyanaat vrijkomt, wat gezondheidsproblemen kan veroorzaken bij inademing. Als de installatie goed wordt uitgevoerd, kan PUR-isolatie veilig zijn.

Goed geïnstalleerde PUR-isolatie heeft een levensduur van ongeveer 25-30 jaar. Het materiaal behoudt zijn isolatiewaarde gedurende deze tijd, mits het niet wordt blootgesteld aan vocht.

Ja, als PUR-isolatie wordt blootgesteld aan vocht, kan het schimmelvorming veroorzaken. Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de installatie goed wordt uitgevoerd en dat er geen lekkages zijn die vocht kunnen veroorzaken.

De productie van PUR-isolatie vereist het gebruik van aardolieproducten en kan broeikasgassen uitstoten, wat niet milieuvriendelijk is. Er zijn echter ook duurzamere opties beschikbaar, zoals biologisch afbreekbare PUR en PUR gemaakt van gerecyclede materialen.

Offerte aanvragen

Waar wil je een offerte voor ontvangen?