Wat is het?

Wat is schelpisolatie?

Schelpisolatie is een vorm van isolatie die gebruik maakt van schelpen als natuurlijk isolatiemateriaal. De schelpen worden gewonnen uit zee- en rivierschelpen en worden gebruikt om te isoleren tegen vocht en kou.

Schelpen zijn van nature vochtbestendig, waardoor ze goed werken in vochtige omgevingen, zoals kruipruimtes. Het materiaal heeft ook een hoge isolatiewaarde, waardoor het een effectieve manier is om een woning te isoleren. Bovendien zijn schelpen duurzaam en milieuvriendelijk, omdat ze een hernieuwbare bron zijn en geen schadelijke stoffen bevatten.

Schelpisolatie is vooral geschikt voor kruipruimtes met een beperkte hoogte, omdat het materiaal relatief dun is en weinig ruimte inneemt. Het is echter minder geschikt voor kruipruimtes met veel vochtproblemen of een zeer hoge isolatiebehoefte, omdat de isolatiewaarde van schelpen lager kan zijn dan sommige andere isolatiematerialen.

Het proces van schelpisolatie begint met het reinigen en sorteren van de schelpen, waarna ze worden geblazen in de kruipruimte om een isolatielaag te vormen. De schelpen worden gelijkmatig verdeeld over de bodem van de kruipruimte en kunnen ook worden gebruikt als opvulling rondom leidingen en andere obstakels.

Schelpisolatie

Hoe installeer je schelpisolatie?

Het installeren van schelpisolatie is een proces dat het best kan worden uitgevoerd door een professionele isolatie-installateur. Dit zijn echter stappen die betrokken zijn bij het installeren van schelpisolatie.

Voorbereiding: De kruipruimte moet worden geïnspecteerd om ervoor te zorgen dat er geen grote scheuren of gaten in de vloer zijn die moeten worden gerepareerd voordat de isolatie kan worden geïnstalleerd. Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat er voldoende ventilatie is om vochtproblemen te voorkomen.

Reiniging: De kruipruimte moet grondig worden gereinigd voordat de schelpen kunnen worden geïnstalleerd. Dit betekent het verwijderen van alle vuil, stof en puin, inclusief eventuele oude isolatiematerialen.

Installatie: De schelpen worden gelijkmatig verspreid over de bodem van de kruipruimte met behulp van een speciale machine. De schelpen kunnen ook worden gebruikt om rondom leidingen en andere obstakels op te vullen.

Afwerking: Zodra de schelpen zijn geïnstalleerd, kan een dunne laag zand worden aangebracht om de schelpen op hun plaats te houden en om de vloer van de kruipruimte af te dekken.

Na het installeren van de schelpisolatie moet de kruipruimte goed worden geventileerd om vochtproblemen te voorkomen. Het is ook belangrijk om regelmatig de staat van de schelpisolatie te controleren en te zorgen voor eventuele reparaties of vervanging indien nodig.

Onderhoud

Schelpisolatie is een isolatiemateriaal dat is gemaakt van schelpen. Het biedt een aantal voordelen, zoals een goede thermische isolatie, vochtregulatie en duurzaamheid. Om de levensduur van schelpisolatie te verlengen en ervoor te zorgen dat het goed blijft presteren, zijn er een paar onderhoudstips die kunnen helpen.

Controleer regelmatig op vocht 

Schelpisolatie kan vocht opnemen, wat de isolerende eigenschappen kan verminderen. Het is daarom belangrijk om regelmatig te controleren op vochtige plekken en deze te behandelen.

Verwijder vuil en stof

Stof en vuil kunnen zich ophopen op schelpisolatie en de prestaties verminderen. Het is daarom belangrijk om regelmatig schoon te maken met een stofzuiger of borstel.

Controleer op beschadigingen 

Schelpisolatie kan beschadigd raken door bijvoorbeeld ongedierte of door stoten. Controleer regelmatig op beschadigingen en repareer deze indien nodig.

Houd de isolatie droog

schelpisolatie nemen veel vocht op daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat ze niet te nat worden.

Voor- en nadelen schelpisolatie

Voordelen

Duurzaamheid: Schelpisolatie is een milieuvriendelijk en duurzaam isolatiemateriaal, omdat het afkomstig is van een hernieuwbare bron en geen schadelijke stoffen bevat.

 

Natuurlijke vochtbestendigheid: Schelpen zijn van nature vochtbestendig, waardoor schelpisolatie zeer geschikt is voor vochtige kruipruimtes. De isolatielaag kan vochtproblemen voorkomen en de luchtvochtigheid in huis verminderen.

 

Effectieve isolatie: Schelpisolatie heeft een hoge isolatiewaarde en kan dus zorgen voor een effectieve isolatielaag in de kruipruimte.

 

Geluidsisolatie: Schelpen hebben een dempend effect op geluid, waardoor schelpisolatie ook als geluidsisolatie kan worden gebruikt.

 

Makkelijk te installeren: Schelpisolatie kan relatief snel en eenvoudig worden geïnstalleerd door een professional.

Nadelen

Lagere isolatiewaarde dan sommige andere isolatiematerialen

Schelpisolatie heeft een lagere isolatiewaarde dan sommige andere isolatiematerialen, waardoor het minder geschikt kan zijn voor woningen met een zeer hoge isolatiebehoefte.

Beperkt toepasbaar

Schelpisolatie is voornamelijk geschikt voor kruipruimtes met een beperkte hoogte. Voor hogere kruipruimtes is schelpisolatie minder geschikt, omdat er dan te veel materiaal nodig is om de gewenste isolatiewaarde te bereiken.

Kwetsbaarheid 

Schelpen kunnen kwetsbaar zijn en kunnen worden beschadigd door krachtige waterstromen of trillingen.

Kostbaar

Schelpisolatie kan duurder zijn dan sommige andere isolatiematerialen, omdat het materiaal relatief zeldzaam is en speciaal moet worden gewonnen en verwerkt.

Mogelijke allergische reacties

In sommige gevallen kan het werken met schelpen allergische reacties veroorzaken bij mensen met een gevoeligheid voor zeevruchten of schelpdieren.

Veelgestelde vragen

Schelpisolatie is vooral geschikt voor kruipruimtes met een beperkte hoogte. Voor hogere kruipruimtes is schelpisolatie minder geschikt, omdat er dan te veel materiaal nodig is om de gewenste isolatiewaarde te bereiken.

Schelpen zijn over het algemeen niet brandbaar, maar dit kan afhankelijk zijn van de specifieke omstandigheden en de manier waarop de schelpen zijn behandeld en verwerkt

Ja, schelpisolatie kan worden gebruikt in combinatie met andere isolatiematerialen, bijvoorbeeld als aanvulling op bestaande isolatie in de kruipruimte

Schelpisolatie gaat over het algemeen lang mee, omdat het materiaal van nature duurzaam is en niet snel vergaat. Het is echter belangrijk om de staat van de isolatie regelmatig te controleren en eventuele beschadigingen te repareren.

Het installeren van schelpisolatie is een proces dat het best kan worden uitgevoerd door een professionele isolatie-installateur. Zij hebben de juiste kennis, ervaring en apparatuur om de isolatie op de juiste manier te installeren.

Offerte aanvragen

Waar wil je een offerte voor ontvangen?