Home » Soorten Thuisbatterij
Produceren je zonnepanelen meer dan je op dit moment verbruikt? Dan lever je dit op dit moment terug aan het energienetwerk. Een alternatief is om de stroom zelf op te gaan slaan in een thuisbatterij. Maar welke soorten zijn er en welke is het meest geschikt voor jouw thuissituatie? In dit artikel leggen we dat uit.
Waarom keizen voor een thuisbatterij?
Ongeacht het type is een thuisbatterij meer dan ooit een zinvolle investering. Met de afbouw van de salderingsregeling is het belangrijk om zoveel mogelijk van je zelfgeproduceerde, groene stroom te verbruiken. Dankzij de juiste soort thuisbatterij ben je zeker van:
Extra besparing op je stroomkosten
Met een thuisbatterij op maat stijgt je zelfconsumptie van je groene energie van 30% naar 60 tot zelfs 80%. Zo betaal je nog minder energiekosten in vergelijking met een zonnepanelen-installatie zonder thuisbatterij.
Grotere onafhankelijkheid van het net
Dankzij een thuisaccu moet je veel minder stroom van het elektriciteitsnet halen. Ook ’s avonds en ’s nachts kan je namelijk de opgeslagen stroom van je zonnepanelen gebruiken. Zo hang je minder af van het net en de schommelende stroomprijzen.
Back-up tijdens storingen
Valt de stroom plots weg door een elektriciteitspanne of een storing? Met een thuisbatterij is dat geen probleem. Dankzij de zonne-energie in de batterij blijven je apparaten en verlichting gewoon werken.
Lagere CO2-uitstoot
Kies je voor zonnepanelen in combinatie met een thuisbatterij? Dan verbruik je veel meer groene energie en minder grijze elektriciteit (opgewekt door de verbranding van fossiele brandstoffen). Zo zorg je voor een lagere CO2-uitstoot.
Lithium-ion thuisbatterij
De lithium-ion thuisbatterij is één van de meest voorkomende thuisbatterijen. Dit type batterij bestaat uit verschillende samenstellingen, maar meestal is dit nikkel, kobalt en mangaan. Dit type batterijen worden ook vaak gebruikt bij electrische auto’s en laptops.
Voordelen lithium-ion thuisbatterij
Lichte, compacte batterij met tegelijk grote opslagcapaciteit
Langere levensduur dan loodzuur batterijen (15 – 20 jaar)
Groot aantal laadcycli (afhankelijk van de kwaliteit)
Geen specifiek onderhoud nodig
Nadelen lithium-ion thuisbatterij
Duurder dan loodzuur batterijen
Mogelijk capaciteitsverlies bij volledig op- en ontladen
Hogere brandgevoeligheid door sterke energiedensiteit
Zoutwater thuisbatterij
Zoutwater thuisbatterijen zijn een relatief nieuwe technologie en vormen een milieuvriendelijk, veilig alternatief voor de andere soorten thuisbatterijen. Deze accu’s bestaan uit een kunststof krat, grotendeels gevuld met zout en zoet water. Bij contact tussen beide ontstaat elektriciteit. Je kan de zoutwater thuisbatterij dan weer opladen door het zoute en zoete water opnieuw van elkaar te scheiden.
Voordelen zoutwater thuisbatterij
Milieuvriendelijke, herbruikbare technologie
Volledig op- en ontladen zonder capaciteitsverlies
Langste levensduur van alle type thuisbatterijen (gemiddeld 20 jaar)
Weinig tot geen onderhoud nodig
Geen risico op brand of explosies
Nadelen zoutwater thuisbatterij
Grote en zware batterij
Mindere prestaties tijdens stroompieken
Loodzuur thuisbatterij
Loodzuur batterijen kennen we vooral als startaccu’s in auto’s. Ze zijn al heel lang op de markt en bestaan uit 3 elementen: lood, zwavelzuur en water. Heb je een hoge energieopslag nodig en heb je voldoende plaats voor deze zware, grote thuisbatterij soort? Dan is een loodzuur thuisbatterij een mogelijke optie. Al wegen de nadelen duidelijk zwaarder door dan de voordelen.
Voordelen loodzuur thuisbatterij
Technologie die al decennialang bewezen heeft te werken
1 van de goedkoopste vormen van energieopslag
Hoge stroomsterkte mogelijk
Nadelen loodzuur thuisbatterij
Grote en zware batterij
Minder lange levensduur dan andere thuisbatterijsoorten (8 – 10 jaar)
Niet mogelijk om de accu diep te ontladen (tot maximaal 50%)