Produceren je zonnepanelen meer dan je op dit moment verbruikt? Dan lever je dit op dit moment terug aan het energienetwerk. Een alternatief is om de stroom zelf op te gaan slaan in een thuisbatterij. Maar welke soorten zijn er en welke is het meest geschikt voor jouw thuissituatie? In dit artikel leggen we dat uit.

Waarom keizen voor een thuisbatterij?

Ongeacht het type is een thuisbatterij meer dan ooit een zinvolle investering. Met de afbouw van de salderingsregeling is het belangrijk om zoveel mogelijk van je zelfgeproduceerde, groene stroom te verbruiken. Dankzij de juiste soort thuisbatterij ben je zeker van:

Extra besparing op je stroomkosten
Met een thuisbatterij op maat stijgt je zelfconsumptie van je groene energie van 30% naar 60 tot zelfs 80%. Zo betaal je nog minder energiekosten in vergelijking met een zonnepanelen-installatie zonder thuisbatterij.

Grotere onafhankelijkheid van het net
Dankzij een thuisaccu moet je veel minder stroom van het elektriciteitsnet halen. Ook ’s avonds en ’s nachts kan je namelijk de opgeslagen stroom van je zonnepanelen gebruiken. Zo hang je minder af van het net en de schommelende stroomprijzen.

Back-up tijdens storingen
Valt de stroom plots weg door een elektriciteitspanne of een storing? Met een thuisbatterij is dat geen probleem. Dankzij de zonne-energie in de batterij blijven je apparaten en verlichting gewoon werken.

Lagere CO2-uitstoot
Kies je voor zonnepanelen in combinatie met een thuisbatterij? Dan verbruik je veel meer groene energie en minder grijze elektriciteit (opgewekt door de verbranding van fossiele brandstoffen). Zo zorg je voor een lagere CO2-uitstoot.

Lithium-ion thuisbatterij

De lithium-ion thuisbatterij is één van de meest voorkomende thuisbatterijen. Dit type batterij bestaat uit verschillende samenstellingen, maar meestal is dit nikkel, kobalt en mangaan. Dit type batterijen worden ook vaak gebruikt bij electrische auto’s en laptops.

Voordelen lithium-ion thuisbatterij

Lichte, compacte batterij met tegelijk grote opslagcapaciteit

Langere levensduur dan loodzuur batterijen (15 – 20 jaar)

Groot aantal laadcycli (afhankelijk van de kwaliteit)

Geen specifiek onderhoud nodig

Nadelen lithium-ion thuisbatterij

Duurder dan loodzuur batterijen

Mogelijk capaciteitsverlies bij volledig op- en ontladen

Hogere brandgevoeligheid door sterke energiedensiteit

Zoutwater thuisbatterij

Zoutwater thuisbatterijen zijn een relatief nieuwe technologie en vormen een milieuvriendelijk, veilig alternatief voor de andere soorten thuisbatterijen. Deze accu’s bestaan uit een kunststof krat, grotendeels gevuld met zout en zoet water. Bij contact tussen beide ontstaat elektriciteit. Je kan de zoutwater thuisbatterij dan weer opladen door het zoute en zoete water opnieuw van elkaar te scheiden.

Voordelen zoutwater thuisbatterij

Milieuvriendelijke, herbruikbare technologie

Volledig op- en ontladen zonder capaciteitsverlies

Langste levensduur van alle type thuisbatterijen (gemiddeld 20 jaar)

Weinig tot geen onderhoud nodig

Geen risico op brand of explosies

Nadelen zoutwater thuisbatterij

Grote en zware batterij

Mindere prestaties tijdens stroompieken

Loodzuur thuisbatterij

Loodzuur batterijen kennen we vooral als startaccu’s in auto’s. Ze zijn al heel lang op de markt en bestaan uit 3 elementen: lood, zwavelzuur en water. Heb je een hoge energieopslag nodig en heb je voldoende plaats voor deze zware, grote thuisbatterij soort? Dan is een loodzuur thuisbatterij een mogelijke optie. Al wegen de nadelen duidelijk zwaarder door dan de voordelen.

Voordelen loodzuur thuisbatterij

Technologie die al decennialang bewezen heeft te werken

1 van de goedkoopste vormen van energieopslag

Hoge stroomsterkte mogelijk

Nadelen loodzuur thuisbatterij

Grote en zware batterij

Minder lange levensduur dan andere thuisbatterijsoorten (8 – 10 jaar)

Niet mogelijk om de accu diep te ontladen (tot maximaal 50%)