Hoe werkt het?

Hoe werkt thermische raamfolie

Thermisch isolerende raamfolie werkt door het verminderen van de overdracht van warmte en koude door het raam. Het bestaat uit een dunne laag plastic film die op het raam wordt aangebracht.

Deze film bevat vaak een speciale coating die reflecteert of absorbeert de infrarode straling van de zon. Dit helpt om de warmte buiten te houden tijdens de zomer en binnen te houden tijdens de winter, waardoor de hoeveelheid energie die nodig is voor verwarming en koeling wordt verminderd.

Daarnaast vermindert thermisch isolerende raamfolie ook de hoeveelheid warmte die verloren gaat door geleiding door het glas, wat een belangrijk mechanisme is voor warmteoverdracht. De folie fungeert als een extra barrière om de warmte vast te houden en de kou buiten te houden.

Sommige thermisch isolerende raamfolies kunnen ook helpen om de schadelijke ultraviolette stralen van de zon te blokkeren, waardoor de verkleuring van meubels en tapijten wordt verminderd.

raamfolie isolatie

Hoe installeer je thermische raamfolie

De installatie van thermisch isolerende raamfolie kan lastig zijn en vereist enige vaardigheid. Het is belangrijk om de installatie-instructies van de fabrikant zorgvuldig te volgen en indien nodig professionele hulp in te schakelen. Maar voor een handige en ervaren doe-het-zelf-er is het goed te installeren. Zo installeer je het.

Maak het raam schoon: Reinig het raam grondig met water en zeep om vuil, stof en vet te verwijderen. Zorg ervoor dat het raam goed droog is voordat je doorgaat met de installatie.

Snijd de folie op maat: Meet het raam en snijd de folie op maat met een scherp mes of schaar, zorg ervoor dat de folie iets groter is dan het raam.

Breng de folie aan op het raam: Maak de folie nat met een oplossing van water en zeep. Verwijder de beschermfolie aan de achterkant van de folie en plaats de folie op het raam met de natte kant tegen het glas.

Strijk de folie glad: Strijk de folie glad met een raamwisser of een plastic spatel om alle luchtbellen en water tussen het raam en de folie te verwijderen.

Snijd het overtollige folie weg: Snijd het overtollige folie weg met een scherp mes of schaar en laat de folie enkele dagen op het raam zitten zodat het volledig kan hechten.

Onderhoud

Het enige onderhoud wat moet worden uitgevoerd aan thermische raamfolie is dat je de folie om de zoveel dagen goed reinigt met een mild reinigingsmiddel en een zachte, pluisvrije doek om de folie voorzichtig schoon te maken.

Voor- en nadelen Thermische raamfolie

Voordelen

Energiebesparing 

Thermisch isolerende raamfolie kan de energierekening verlagen door de warmteoverdracht te verminderen, waardoor het minder energie kost om het huis te verwarmen of te koelen.

Vermindert verkleuring 

Sommige thermisch isolerende raamfolies kunnen ook helpen om schadelijke UV-stralen van de zon te blokkeren, waardoor verkleuring van meubels en tapijten wordt verminderd.

Eenvoudige installatie 

Het aanbrengen van thermisch isolerende raamfolie is een relatief eenvoudige doe-het-zelf klus.

Goedkoper dan nieuwe ramen 

Het aanbrengen van thermisch isolerende raamfolie is een kosteneffectieve oplossing in vergelijking met het vervangen van ramen.

Verhoogt de privacy

Sommige soorten thermisch isolerende raamfolie hebben ook een privacyfunctie, waardoor mensen niet naar binnen kunnen kijken, terwijl er nog steeds voldoende natuurlijk licht binnenkomt.

Nadelen

Beperkte levensduur 

Thermisch isolerende raamfolie heeft een beperkte levensduur en moet mogelijk na enkele jaren worden vervangen.

Beperkte effectiviteit

Thermisch isolerende raamfolie kan de energie-efficiëntie verbeteren, maar kan niet zorgen voor dezelfde energiebesparingen als het vervangen van oude ramen door hoog rendementsglas.

Kan schade veroorzaken 

Sommige soorten raamfolie kunnen schade veroorzaken aan bepaalde soorten ramen, bijvoorbeeld als de folie niet goed wordt aangebracht.

Beperkte ontwerpmogelijkheden

Thermisch isolerende raamfolie heeft beperkte ontwerpmogelijkheden en kan niet worden gebruikt om bijvoorbeeld ingewikkelde glas-in-lood patronen na te bootsen zoals sommige andere soorten raamdecoratie.

Vermindering van zichtbaarheid 

Raamfolie kan de hoeveelheid licht die door het raam komt verminderen, wat de zichtbaarheid kan verminderen en een donkerdere sfeer kan creëren in de ruimte.

Veelgestelde vragen

Enkel glas is slechts één laag glas, terwijl thermisch isolerende raamfolie een extra laag is die op bestaand glas wordt aangebracht om de warmteoverdracht te verminderen en de energie-efficiëntie te verbeteren.

Dit hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte van het raam, de locatie van het huis en het type folie dat wordt gebruikt. Over het algemeen kan thermisch isolerende raamfolie de energierekening met ongeveer 5% tot 15% verminderen.

Dit hangt af van verschillende factoren, zoals het type folie dat wordt gebruikt, de blootstelling aan de zon en andere weersomstandigheden. In het algemeen gaat thermisch isolerende raamfolie ongeveer vijf tot tien jaar mee.

Nee, niet alle soorten raamfolie zijn geschikt voor alle soorten ramen. Sommige soorten raamfolie kunnen bijvoorbeeld schade veroorzaken aan bepaalde soorten ramen, zoals dubbelglas. Het is belangrijk om de installatie-instructies van de fabrikant zorgvuldig te volgen en indien nodig professionele hulp in te schakelen.

Ja, thermisch isolerende raamfolie kan worden verwijderd, maar het kan lastig zijn en kan mogelijk wat residu achterlaten op het glas. Het is belangrijk om de instructies van de fabrikant te volgen en indien nodig professionele hulp in te schakelen.

Offerte aanvragen

Waar wil je een offerte voor ontvangen?