Hoe werkt het?

Hoe werken Tochtstrips?

Tochtstrips zijn ontworpen om tocht te verminderen door kieren en spleten rond ramen en deuren af te dichten. Ze bestaan meestal uit flexibele strips van rubber, kunststof of schuim die aan de randen van deur- of raamkozijnen worden bevestigd om te voorkomen dat er koude lucht naar binnen komt. Wanneer een deur of raam gesloten wordt, drukt de strip zich tegen het raam of de deur en vormt zo een afdichting die luchtstromen beperkt.

Tochtstrips werken op basis van het principe van luchtdichtheid. Door het afsluiten van kieren en spleten wordt de luchtstroom van binnen naar buiten (of andersom) beperkt. Dit betekent dat er minder warme of koude lucht verloren gaat, wat resulteert in een betere isolatie van het huis en een lagere energierekening. Bovendien helpen tochtstrips ook om geluiden van buitenaf te verminderen en insecten buiten te houden. Het installeren van tochtstrips is een eenvoudige en effectieve manier om het energieverbruik van een huis te verminderen en het comfort te verbeteren.

Tochtstrips isolatie

Hoe installeer je Tochtstrips?

Het installeren van tochtstrips is een eenvoudige doe-het-zelf klus die je in een paar stappen kunt uitvoeren:

Meet de lengte van het deur- of raamkozijn waar je de tochtstrip wilt installeren.

Knip de tochtstrip op maat met een schaar of een mes.

Reinig het kozijnoppervlak grondig om vuil en stof te verwijderen. Het is belangrijk dat het oppervlak droog en schoon is om een goede hechting te garanderen.

Haal de beschermfolie van de kleefstrip aan de achterkant van de tochtstrip.

Bevestig de tochtstrip aan de rand van het kozijn, zorg ervoor dat de strip goed aansluit op het oppervlak.

Druk de tochtstrip stevig aan om een goede hechting te garanderen.

Controleer of de deur of het raam nog steeds soepel opent en sluit.

Herhaal de bovenstaande stappen voor alle deuren en ramen waar je tocht wilt verminderen. Er zijn verschillende soorten tochtstrips beschikbaar, zoals schuimstrips, rubberstrips en siliconenstrips. Zorg ervoor dat je het juiste type kiest voor het type kozijn en deur of raam dat je hebt.

Onderhoud

Tochtstrips zijn ontworpen om lang mee te gaan en vereisen bijna geen onderhoud het enige wat je kunt doen is ze schoon houden zodat ze langer mee gaan en wanneer ze kapot gaan of niet meer werken ze vervangen dat is het enige wat je aan onderhoud kan doen voor tochtstrips.

Voor- en nadelen tochtstrips

Voordelen

Energiebesparing

Tochtstrips helpen warmteverlies te verminderen en houden koude lucht buiten, waardoor je energierekening kan dalen.

Comfort

Met tochtstrips houd je tocht buiten, waardoor de temperatuur in huis gelijkmatiger blijft en je minder last hebt van koude luchtstromen.

Eenvoudig te installeren

Het installeren van tochtstrips is een eenvoudige doe-het-zelf klus die weinig tijd kost.

Effectief

Tochtstrips zijn zeer effectief in het verminderen van tocht en het behouden van warmte in huis.

Voorkomt vochtproblemen

Tocht kan leiden tot vochtproblemen, zoals schimmelvorming en condensatie, maar het installeren van tochtstrips kan deze problemen voorkomen.

Nadelen

Niet altijd esthetisch

Tochtstrips kunnen soms zichtbaar zijn en het uiterlijk van deuren en ramen beïnvloeden.

Slechte kwaliteit

 Goedkope tochtstrips van lage kwaliteit kunnen snel slijten of loslaten.

Beperkte levensduur

De levensduur van tochtstrips is beperkt en ze moeten na verloop van tijd worden vervangen.

Onderhoud

Tochtstrips moeten regelmatig worden schoongemaakt om hun effectiviteit te behouden.

Niet geschikt voor alle kozijnen

Niet alle soorten kozijnen zijn geschikt voor tochtstrips. Het kan zijn dat je een ander type tochtwering nodig hebt voor sommige soorten kozijnen.

Veelgestelde vragen

Ja, tochtstrips zijn relatief eenvoudig te installeren en kunnen meestal worden geplakt of geschroefd op deuren en ramen. Een instructiehandleiding wordt meestal meegeleverd.

Dit kan variëren afhankelijk van de kwaliteit en de mate van gebruik. Over het algemeen wordt aanbevolen om tochtstrips om de paar jaar te vervangen.

Dit hangt af van verschillende factoren, zoals het type folie dat wordt gebruikt, de blootstelling aan de zon en andere weersomstandigheden. In het algemeen gaat thermisch isolerende raamfolie ongeveer vijf tot tien jaar mee.

Dit hangt af van de kwaliteit van de tochtstrips. Hoogwaardige tochtstrips kunnen jaren meegaan, terwijl goedkope en van lage kwaliteit gemaakte tochtstrips sneller kunnen slijten en vervangen moeten worden. Het is belangrijk om te investeren in duurzame tochtstrips van goede kwaliteit voor de beste resultaten.

Ja, de meeste tochtstrips kunnen worden verwijderd zonder schade aan te brengen aan de deur of het raam. Het kan echter zijn dat er resten achterblijven die moeten worden schoongemaakt.

Offerte aanvragen

Waar wil je een offerte voor ontvangen?